Нанасяне на копирен слой

Нанасяне на копирен слой.

Ситопечатните форми съществено се отличават от формите при останалите видове печат. Печатащите и непечатащите елементи се формират върху ситото, откритите участъци на което са печатащите, а участъците покрити със задъбен или полимеризиран копиран слой – непечатъщите елементи.

Копирният (шаблонен) слой се нанася върху ситото, така че да покрие отворите му на местата на непечатащите полета и да остави свободни отворите на печатащите елементи. На нанесените по този начин шаблонен слой изпълнява две фенкции:

-         създава желаното изображение;

-         до известна степен определя количеството нанесено мастило.

Ето защо, от качеството на получения шаблон в много голяма степен зависи качеството на получения отпечатък.

Шаблонът може да се получи по две технологии: ръчна и фотомеханична. Ръчната технология се изразява най-общо в ръчно нанасяне на лаков слой на нужните места или ръчно измиване или изрязване на предварително нанесен върху ситото слой на местата на печатните елементи. По принцип тази технология се използва при художествени изработки, свързана е с голямо влияние на субективния фоктор, с ниска производителности слаба повтаряемост. Тя не позволява възпроизвеждането на детайли с малки размери, дребен шрифт, тънки линии и др. Ето защо по-нататък ще бъде разгледана само фотомеханичната технология за изработване на ситопечатни форми.

Фотомеханичната технология се основава на свойството на различни светочувствителни композиции да променят физико-химичните си характеристики под действие на светлината. Печатащите и непечатащите елементи на шаблона се получават от нанесен върху ситото светочувствителен слой след експонация през позитевната фотоформа.

Един от основните показатели, определящ качеството на печат е графическата точност на възпроизводство на изображението, който се характеризира с разделяща и разрешаваща способност, а също така и с отсеченост на края на изображението. Качеството на възпроизвежданото изображение в голяма степен зависи от метода на изработка на печатните форми и използвания копиран слой.

Според начина на получаване на шаблона върху ситото се използват различни методи:

-         директен метод;

-         индиректен метод;

-         комбиниран метод;

-         други методи.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

One Response to “Нанасяне на копирен слой”

  1. merci за статията. често намирам качествени нещa в нета. Успех с блога и пожелания за всичко най-добро!