Рамки за ситопечат

Рамки

В ситопечата се използват съставени от 4 части квадратни, правоъгълни или с дуга форма рамки от метал, изкуствен материал или дърво, върху които може да се опъне и фиксира ситовото платно. Препоръчва се използването не на правоъгълни, а на квадратни рамки, защото при тях се постига по-равномерно и по-стабилно с времето опъване на ситото. В зависимост от предназначението се рамкети могат да бъдат плоски или с формата на печатния материал. Основно изискване към тях е устойчивостта на усукване и деформация, за да може да се поддържа постоянен опън на ситовото платно. В тази връзка рамките трябва да бъдат правилно обработени, за да издържат на механични и химични въздеъствия.

Основен недостатък на дървените рамки е тяхната устойчивост при действие на влага и разтворители. Обикновено дървените рамки се обработват със защитен лак, за да се предпазят от деформации. При тях има и ограничение и по отношение на формата: максимален формат 400 х 500 мм. Най-целесъобразно е използването на дървени рамки при печат върху овални, кръгли и с друга форма тела, които не се изискват много добър пасер.

Металните рамки се изработват от стомана или алуминий с различен профил: квадратен, триъгълен, правоъгълен, V-виден и др. Те са много стабилни и позволяват оптимално опъване на ситовото платно. За да се предпазят от корозия върху повърхността на металните рамки се нанася галванично или друго покритие. Като недостатък на стоманените рамки се посочва по-голямото им тегло, коети при големи формати затруднява предвижването на печатната форма. В сравнение с алуминиевите рамки, обаче, стоманените са по-евтини. Алуминият е по-устойчив на корозия, но все пак и алуминиевите рамки трябва да бъдат подходящо обработени или покрити с лак, за да се предотврати вредното въздествие, например на натриева основа.

В ситопечатната практика се използват и така наречените самоопъващи рамки, при които благодарение на по-специалната конструкция за опъване на ситото не са необходими допълнителни опъващи устройства.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.