Бързосъхнещи мастила

Бързосъхнещи мастила.
В резултат на въвеждането на все по-нови метериали и технологии се налага и усувършенстванета на традиционните ситопечатни мастила. Разработени са бързосъхнещи мастила, които нанесини върху хартия или друг материал, могат да бъдат изсушени в сушилни устройства за 10 s. Температурата на сушене е понижена на 30-40оС. Използването на свързващи вещества на основата на усъвършенствани полимери и подборът на сместа разтворители дава възможност за много добро закрепване на отпечатъка и стапеловане на продукцията непосредствено след изсушаване, без опасност от залепване или зацапване на отпечатъците. За печат на високопроизводителни ситопечатни машини се използват мастила на основата на естери на целулозата, винилови и акрилови полимери. Такива са:
- Wiedozell S, L, ZA на Wiederhold (Германия);
- 20 000 Celloflex, 63 000 Posterfast, 68 000 Jet-set на Argon Service;
- 950 Lorilleux – Internatiomal (Франция) и др., които се закрепват вследствие на изпарение на разтворителите. Мастилата на основата на поликондензационни композиции се закрепват чрез полимеризация на свързващите вещества при добавка на катализатор непосредствено преди процеса на печат (двукомпонентни мастила). Тези мастила имат повишена устойчивост на светлина и химикали, както и по-голяма еластичност. От този тип са мастилата:
- Wiedopan, Widocryl, Wiedoprint, YN на Wiederhold;
- 46 000 Argontex, 55 000 Fluotex, 48 000 Acrilux на Argon Service.
Бързосъхнещи са и различините серии мастила за печат върху поливинилхлорид и други полимарни материали. Например фирмата Sericol (Великобритания) предлага сериите Plastijet XG, Plastijet XL и Polyplast, предназначени за работа както на ръчни устройства, така и на високоскоростни машини – автомати. Характерно за мастилата е: стабилни свойства за печат; антистатични свойства; устойчивост на блясъка. Фирмата Wiederhold (Германия) произвежда изключително бързосъхнещо мастило за печат върху твърд полистирол серия СХ с много висока твърдост и бързосъхнещи мастила за растеров печат серия RG-K. Бързосъхнещите мастила тип серия Norjet GL на фирмата Proll (Германия) имат повишен блясък и могат да се използват за четирицветен печат върху хартия, картон, стъкло, текстил, опаковки от пластмаса (пластифициран и твърд поливинилхлорид, полистирол), термопласти и др.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.