Мастила на водна основа

Мастила на водна основа.
Разработването на мастила на водна основа е перспективен път за понижаване на вредностите на ситопечата за околната среда. Предимствата на този вид мастила са в намаленото съдържание на органични разтворители и малка разлика спрямо принципния състав на традиционните мастила. Разходът на органичните разтворители при тяхното производство спада с 20-30%.
При използването на тези мастила възникват и редица трудности. Пълното избягване на органичните разтворители засега е невъзможно, така че повечето мастила на водна основа съдържат и гликоетер, който е агресивен към голяма част от копирните слоеве и вреден за човека. Експлоатационните характеристики на отпечатъците с водни мастила (блясък, устойчивост на изтриване и други) са по-лоши в сравнение с тези при традиционните мастила. Възникват и технологични затруднения поради опасност от корозия. Ограничен е асортиментът на печатните материали.
Все пак редица фирми разработват и предлагат такива мастила:
- Marabu (Германия) – Magnasat in MAS (водоразтворимо мастило);
- Proll (Германия) – Aqua-Jet F/R – за детски изделия;
Aqua-Plast F/R
- Naz – Dar (САЩ) - Aquajet.
Перспективно е използването на водни мастила с УВ-сушене или ИЧ-сушене. В Австралия са разработени водоразтворими мастила, при които се работят с по-тънък мастилен слой, подходящ за растеров печет. Те са по-евтини, съдържат 30%вода, но не предизвикват деформация на хартията, защото при УВ-сушене водата веднага се изпарява и отделя.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

One Response to “Мастила на водна основа”

  1. ensugstig казва:

    Привет! Все кто читает этот блог – С Днем Примерения и согласия!