Мастила с подобрени технологични и експлоатационни свойства

Мастила с подобрени технологични и експлоатационни свойства.
Особено значение при създаването на съвременни ситопечатни мастила се отдава на постигането на много добри печатно технологични свойства и подобряване на експлоатационните характеристики на отпечатъка.
Със стабилни печатни свойства и бърза закрепване се характеризират мастилата от сериите Serax SS и Serifast SF на фирмата Sadolin (Финландия). Отличават се с висока покривност и са предназначени за печат върху хартия, картон, дърво, поливинилхлоридни плаки и полистирол. Забелязва се тенденция към създаване на бронзови мастила, които не изискват отделно съхраняване като двукомпонентни системи – такива мастила предлага фирмата Marabu (Германия). В Япония са създадени мастила със свързващи вещества на основата на полиуретан, които се характеризират с висока адхезия към полимерни маериали и устойчивост на атмосферни влияния и термообработка отпечатък. Усъвършенстват се двукомпонентни мастила на основата на епоксидни смоли, които имат добра адхезия към полимрни материали. Мастилото Seristar SX на фирмата Sericol (Великобритания) е предназначено за печат върху висококачествени визитки и картон, дърво и полимерни материали, като гарантира получаване на еднаква степен на блясък по цялата повърхност на отпечатъка. Мастилата от серия Colorjet на същата фирма са силно пигментирани, с добра покривност, непрозрачност и интензивност, те дават възможност за печат с по-тънки сита. Триадните мастила от тази серия са желеобразни, което подобрява устойчивостта на растеровата точка при печат.
Изрично трябва да се подчертае, че универсално ситопечатно мастила няма и не може да съществува, поради огромното разнообразие на приложенията на този вид печат. Все пак предимствата на използването на универсални (с широко приложение мастила) са очевидни: намалява се количеството мастило в склада на печатницата, повишава се оперативността на изпълнение на поръчките. Степента на универсалност се счита за задоволителна, ако 80% от поръчките на едно предприятие могат да се изпълнят с мастила от една серия. Мастила с универсално приложение предлагат фирмите:
- Proll (Германия) – Norijet и Norijet S;
- Marabu (Германия) – Maraspeed SL;
- Wiederhold (Германия) – Wiedoprint DC, RG, HG.
Към конвиденциалния път биха могли да се причислят и мастилата, съхнещи по химичен път, т.нар. топлинно-реагиращи мастила. При тях свързващите вещества са на основата на алкидно-меламинови, полиестерни, силиконови, епоксидни и др. смоли. Химическата реация на втвърдяване и изсъхване на отпечатъка започва при температура над 80оС. Такива мастила се използват за печат върху метал и дуропласти. От една страна технологичният процес е облекчен поради липса на опасност от засъхване на мастилато в печатната форма, но от друга е нужно преди загряването да се извърши продължително обдухване, за да се получи гладък слой върху отпечатъка.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.