СИТОПЕЧАТ

Предимства на СИТОПЕЧАТА

Ситопечатът  е един от най-лесните способи за многократно възпроизвеждане на най-разнообразни изображения. Същността му се заключава в това, че възпроизведеното изображение се формира на тънка, еластична мрежа (сито), което служи едновременно като носител на мастило и чрез което мастилото в необходимото количество се пренася на възприемащата повърхност.

Начинът на печат чрез сито е известен още от древността. Първите сведения датират от III-IV век. Официално за негова родина се смята Япония. Историческите изследвания показват, че като печатен метод той се е развил от шаблонния печат във връзка с необходимастта за възпроизвеждане на дребни, самостоятелно разположени детайли. Първоначално е бил предназначен за декорация на тъкани като и до днес намира широко приложение в текстилната промишленост. Благодарение на универсалната си приложимост, значителните усъвършенствания в технологията за изработване на печатните форми и в печатната техника, както и на широките си възможности за осъществяване на спечиални изработки, съвременният ситопечат намира приложение и в много други области. Системно се увеличава обемът на печатната продукция, изработена по ситопечатен метод. Съгласно данни за развитие на полиграфическата промишленост на САЩ относителния дял на ситопечата е 10% от общото производство на печатна продукция. В Германия ситопечатът заема четвърто място след класическите три вида печат.

Посочените по-долу особености на ситопечата го правят равностоен, а в някои конкретни случаи, и превъзхождащ останалите видове печат:

 1. По дебел мастилен слой в сравнение с другите видове печат и постигане на по-висок интензитет и наситеност на тоновете, както и по-голяма устойчивост на светлина и мехонични въздействия в сравнение с отпечатъците при високия и офсетовия печат.
 2. Възможност за нанасяне на мастила с различен състав и химични свойства върху най-разнообразни материали.
 3. Възможност за дозиране на мастилото в определени граници чрез подходящ избор на материала за ситото. Могат да се получат слоеве с дебелина от 5 до 50 mm а при необходимост и релефни изображения.
 4. Възможност за напасване на ситото към печатния материал с различна геометрична форма.
 5. Могат да се изпълняват изработки с различни формати: от миниатюрни изделиявизитки до такива с площ 30 m2
 6. Възможност за изработване на 4-цветен растеров печат с добър пасер.

На практика почти не съществува материал, върху който не може да се печата с помощта на ситопечата.

Независимо от изброените предимства, погрешно е да се смята, че този способ може да измести останалите видове печат. Той се явява метод, допълващ останалите, даващ възможност за комбинирани изработки и непрекъснато разширяващ областите си на приложение: печат на изобразителна продукция върху хартия и картон; оформление на твърди подвързии; опаковки от пластмаса, изделия от дърво, стъкло, метал, керамика; производство на самозалепващи етикети; изработване на печатни платки и други изделия за електрониката.

Особености на ситопечата и широката област на неговото приложение, по отношение на материали и възможности за художествено оформление го определят като един от основните видове печат.
Характерните му качества го правят универсален метод за печат върху всякакви материали и изделия. Възможността за получаване на мастилен слой с дебелина до 100m е уникална и недостижима за останалите печатни способи. Скоростта на някои ситопечатни машини достига тези на офсетовите. Възможността за многократно използване на ситото води до съществено поевтиняване на продукцията.
Независимо от изброените предимства, погрешно е да се смята, че този способ ще измести останалите видове печат. Той се нарежда до другите, като основен печатен метод, допълващ останалите, даващ възможност за комбинирани изработки и непрекъснато разширяващ областите си на постоянно приложение.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

3 Responses to “СИТОПЕЧАТ”

 1. parktronik казва:

  Благодаря за качественото съдържание! В днешно време все по-рядко се срещат качествени блогове на български език. Успех със сайта! :)

 2. парктроник казва:

  Благодаря за качественото съдържание! В днешно време все по-рядко се срещат качествени блогове на български език. Успех със сайта! :)

 3. parktronik казва:

  Много яка статия! :D Благодаря. Ще добавя блога ти към bookmarks!